Svar 11 a)

Helsedepartementet har det overordnede ansvar for helsepolitikk, folkehelse, helsetjenester og helselovgivning i Norge. Under HOD ligger mange etater/direktorat:

Helsedirektoratet skal utvikle og effektivisere arbeidog tjenestetilbud på helseområdet i Norge. Direktoratet er en fagetat og fungerer som rådgiver, forvalter og iverksetter.
Giftinformasjon som er det nasjonale rådgivnings og kompetanseorgan vedrørende forgiftninger og forgiftningsfare, er en del av direktoratet.

Statens legemiddelverk er forvaltningsorganet på legemiddelområdet. Er også tilskuddsforvalter for RELIS som er en regional, offentlig finansiert tjeneste for produsentuavhengig legemiddelinformasjon.

Nasjonalt folkehelseinstitutt er et forvaltningsorgan og skal være en pådriver for å bedre befolkningens helsetilstand og livskvalitet.

Statens helsetilsyn er overordnet tilsynsmyndighet for sosialtjenesten og helsetjenesten i Norge. Har et sentralt og et lokalt (fylkeslegen) nivå.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten er en relativt ny organisasjon som skal forsyne helsetjenesten og beslutningstakere med kunnskapsoppsummeringer.